Coupeuse opleiding

Alle modules van de ENSAID opleiding zijn ook zonder het afleggen van het examen te doorlopen. 

Voor  meer informatie neem je contact op via deze link; informatie coupeuse opleiding

Modinette: 

De eerste van vier modules van de ENSAID opleiding tot Coupeuse. Twee maal per jaar ben je in de gelegenheid deel te nemen aan het landelijke examen. Bij dit onderdeel van de opleiding wordt het uitzetten van de basis grondpatronen voor rokken, broeken, mouwen, kragen en halsafwerkingen behandeld; de afbeelding van het dames kledingstuk is een van de examen opdrachten.

Costumière: 

Het vak wordt verder uitgediept met coupe verwerkingen, figuuraanpassingen, plooiverwerkingen, paspel zakken- en knoopsgaten.  De belijning van de patroonconstructies worden verfijnder door het doorvoeren van correcties en aanpassingen.

De examenopdrachten voor dit vak zijn een jurk, blouse, rok en pantalon op eigen maten met veel aandacht voor details als kraag, zakken, sluiting en mooie afwerkingen.

Tailleuse: 

De techniek wordt naar een hoger niveau gebracht. De aangetekende mouwen krijgen hun raglan oksels en veel aandacht.

De valling van plooiwerk en draperieën worden onder de loep genomen door eenzelfde patroon in rekbare stof uit te voeren en te vergelijken met een schuin van draad verwerking. De paspop op kwart schaal is daarbij een prettig hulpmiddel.

Bij het onderdeel "Textiel- stoffen- en Waren kennis" worden de "geheimen" van de bindingen, eigenschappen en grondstoffen ontrafeld.

Coupeuse:

De technieken uit het dames kleermakers vak zijn na dit vak compleet. Van gala- tot bruidsjurk en het dames kostuum vak, met de originele verwerkingen van het haardoek binnenwerk, voor een mantel en/of colbert. 

Vanaf nu zal je in staat zijn om als zelfstandig coupeuse een eigen patroonservice op te starten en het opbouwen van een klantenkring of het opstarten van een naai-knip-cursus.

Na het afronden van de branche erkende coupeuse opleiding, is het mogelijk door te stromen en je specialiseren in het heren vak coupeuse leidster, handwerkontwerpster, modiste (hoedenmaker) om uiteindelijk af te studeren als lerares-coupeuse onder licentie van ENSAID.