Opleiding tot Coupeuse

Alle modules van deze ambachtelijke opleiding zijn ook zonder het afleggen van het examen te doorlopen. Voor meer informatie neem je contact op via deze link: ensaid.oosterhout@gmail.com 

 

Modinette: 

De eerste van vier modules tot de coupeuse opleiding. De grondvormen voor eenvoudige rokken, broeken, blouses en jurken met mouwen, kragen en halsafwerkingen, voor dames- en kinderkleding. Een speciale vooropleiding is niet vereist en kan ook zonder deelname aan het landelijk examen worden doorlopen.

Costumière:  

De 2e module met mooie coupe- en plooiverwerkingen, paspel zakken- en knoopsgaten.  De belijning van de patroonconstructies worden verfijnder. Aanpassingen van de basispatronen op bepaalde lichaamskenmerken en de eerste kennismaking met het inmeten en doorpassen van kleding worden vanaf nu geboden en getoetst.

Het doorlopen van de textielwarenkennis zal meer inzicht verschaffen tijdens het aanschaffen van de stoffen.

Tailleuse: 

Het niveau stijgt snel bij deze 3e module. De aangetekende mouwen krijgen hun raglan oksels, de valling van plooiwerk en draperieën worden onder de loep genomen. De paspop op kwart schaal is daarbij een prettig hulpmiddel.

Bij het onderdeel "Textiel- stoffen- en Waren kennis" worden de "geheimen" van de bindingen, eigenschappen en grondstoffen ontrafeld en is een examenonderdeel van deze module.

Coupeuse:

Alle technieken uit het dames kleermakers vak zijn na dit vak compleet. Van gala- tot bruidsjurk, het colbert en mantels.

Als zelfstandig coupeuse kan een eigen patroonservice worden opgestart en je werkt aan het opbouwen van een klantenkring of aan het opstarten van een naai-knip-cursus.

De weg naar specialisatie in bijvoorbeeld het heren kleermakersvak of de opleiding tot lerares behoort tot de mogelijkheden na het behalen van dit branche erkend vakdiploma.