Opleiding tot Coupeuse

Alle modules van deze ambachtelijke opleiding zijn ook zonder het afleggen van het examen te doorlopen. Voor meer informatie neem je contact op via deze link: Naailes of Opleiding


Modinette: 

Het voortraject van de opleiding costumière tot coupeuse is het modinette gedeelte. De 1e van vier tot de coupeuse opleiding. Voor een goede basis van de grondvormen voor eenvoudige rokken, broeken, blouses en jurken met mouwen, kragen en halsafwerkingen, voor dames- en kinderkleding. Een speciale vooropleiding is niet vereist. Met enthousiasme en een creatieve instelling kom je ver. Alles wat je over kleermakersvak zou willen weten, komt tijdens deze module aan bod. Deelname aan het landelijk examen is mogelijk maar beslist geen verplichting. 

Costumière:  

De techniek wordt in de 2e module verder uitgediept met mooie coupe verwerkingen, plooiverwerkingen, paspel zakken- en knoopsgaten.  De belijning van de patroonconstructies worden verfijnder. Aanpassingen van de basispatronen op bepaalde lichaamskenmerken worden vanaf nu geboden en op elkaar getoetst. Een kledingstuk voor een ander maken is de eerste stap naar een klantenkring en het verrijken van je kennis over het doorpassen van kleding.

Deelname aan de Textielwarenkennis behoort tot de mogelijkheden.

Tailleuse: 

Het niveau stijgt hard bij de 3e module. De aangetekende mouwen krijgen hun raglan oksels, de valling van plooiwerk en draperieën worden onder de loep genomen. De paspop op kwart schaal is daarbij een prettig hulpmiddel.

Bij het onderdeel "Textiel- stoffen- en Waren kennis" worden de "geheimen" van de bindingen, eigenschappen en grondstoffen ontrafeld en is een examenonderdeel van deze module.

Coupeuse:

Alle technieken uit het dames kleermakers vak zijn na dit vak compleet. Van gala- tot bruidsjurk, het colbert en mantels.

Vanaf nu zal je ook in staat zijn om als zelfstandig coupeuse een eigen patroonservice op te starten en het opbouwen van een klantenkring of het opstarten van een naai-knip-cursus.

De weg naar specialisatie in bijvoorbeeld het heren kleermakersvak of de opleiding tot lerares behoort tot de mogelijkheden.